29 september is onze trainer, coach en mentor Dirk Zuidert Sr overleden. We zullen zijn liefde en passie voor het schaatsen missen. Het in memoriam is via de volgende link als pdf bestand te downloaden: In memoriam Dirk Zuidert Sr of hieronder te lezen.

In memoriam Dirk Zuidert Sr

Een vertrouwd gezicht is niet meer. Wij kennen Dirk als de zeer betrokken trainer, die lange tijd een grote rol speelde bij STL. Velen van ons hebben de fijne kneepjes van de schaatstechniek van hem geleerd. Hij riep ons vele malen langs de kant voor persoonlijke instructies. Altijd werden de puntjes op de i gezet.

Lange tijd heeft Dirk ook zelf op de schaats gestaan. In zijn jonge jaren trok Dirk zich op tot de generatie van Jeen van de Berg, waarmee hij een van de voorlopers werd van de latere succesvolle Nederlandse schaatshelden, die nog steeds de mondiale schaatstop bepalen.
Hij wilde zo graag het gevoel behouden van de soepel glijdende ijzers op het ijs, maar tenslotte werd het te gevaarlijk voor zijn inmiddels broze botten. Zijn laatste ritje op de schaats was tussen zijn kleinzonen in op de baan in Dronten. De jongens waar hij zo trots op was.

Tot op hoge leeftijd is Dirk blijven trainen. Heel lang heeft hij nog tochten kunnen maken op zijn racefiets. Een advies van de fietsleverancier om een hoger recht stuur op de fiets te monteren kon hij moeilijk accepteren. Afstand doen van het kromme stuur was een stap achteruit, terwijl hij het liefst vooruit keek naar wat nog wel lukte. Toch is hij tot zo lang het ook maar enigszins kon, blijven bewegen op een gewone fiets en tenslotte achter de rollator. Graag tooide hij zich daarbij in een sportieve outfit.

Naast de sport beoefende hij zijn grote hobby schilderen. Hij was heel bekwaam in de Hindeloper schilderkunst. Daar zijn onder andere de fraai beschilderde doorlopers, hangend voor zijn raam, de stille getuigen van. Wat kon hij ook genieten van zijn sneaky roken van sigaretjes en sigaartjes. In zijn huis, dat ook dienst deed als trainingsruimte voor de kleinzonen, werd beslist geen rook toegelaten. Dirk had daarvoor zijn hoekje buiten op het terras bij de achterdeur.

Na het overlijden van zijn vrouw Greet in 2006, hebben zijn kinderen en kleinkinderen hun betrokkenheid bij hem geïntensiveerd. Te midden van hen is hij tenslotte op donderdag 29 september op achtentachtigjarige leeftijd thuis vredig ingeslapen.

Opgeschreven door Jan Kuik

In memoriam Dirk Zuidert Sr (29-09-2022)